Do ciasta naleśnikowego dodaj dwie przyprawy. Z żółtych placków zrobisz genialne, aromatyczne roladki
Ten pomysł na roladki naleśnikowe warto zapisać. To naleśniki curry, które można serwować na wiele sposobów i różnym farszem. Nasze roladki to jedna z pysznych propozycji. W naleśniki włożyliśmy kremowy serek i wędzonego łososia.
Jak zrobić roladki naleśnikowe z łososiem?
Zacznij od usmażenia naleśników. Do ciasta trzeba dodać dwie przyprawy: curry oraz kurkumę. Dodadzą one gotowym naleśnikom charakterystycznego aromatu, ale też zmienią kolor ciasta na wyraźnie żółty (i bardziej intensywny ma być kolor, tym więcej dodaj kurkumy). Aby naleśniki były elastyczne i nie pękały przy zawijaniu, koniecznie odstaw gotowe ciasto na 20-30 minut. Dzięki temu mąka idealnie napęcznieje. Naleśniki, które mają w cieście olej (ja te z przepisu), można smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli jednak przywierają (często to kwestia samej patelni), posmaruj patelnię niewielką ilością tłuszczu przed nakładaniem kolejnej porcji ciasta.
Inspiracja: Naleśniki curry pasują nie tylko do roladek z naszego przepisu, możesz je wykorzystać do przygotowania naleśników z innymi, wytrawnymi farszami. Świetnie pasują m.in. do farszów mięsnych.
Naleśniki z łososiem i serkiem to placki z bardzo prostym farszem: kremowym twarożkiem do smarowania i kawałkami łososia wędzonego na zimno. Idealnie pasuje tu zwykły serek śmietankowy, ale może to być również twarożek z dodatkami, np. ziołowy, chrzanowy czy szczypiorkowy.
Przepis: Naleśniki curry z łososiem i serkiem
Pomysł na wytrawne naleśniki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 500 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
na farsz:
- 300 g serka twarogowego do smarowania
- 300 g łososia wędzonego na zimno
Sposób przygotowania
- Robienie naleśnikówWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut. Po tym czasie smaż na rozgrzanej patelni niezbyt grube naleśniki.
- Napełnianie farszemNaleśniki smaruj serkiem, kładź na to kawałki łososia i zawijaj. Pokrój naleśniki na poręczne do jedzenia roladki.
Jak podawać naleśniki z łososiem i serkiem?
Naleśniki curry z farszem z serka i łososia podaje się na zimno. Dlatego mogą być pysznym śniadaniem czy kolacją (zamiast kanapek), ale też – pokrojone na mniejsze kawałki, czyli roladki – smaczną i efektową przekąską. Roladki łatwo można zapakować do śniadaniówki. W wersji imprezowej ułóż je na talerzu lub desce, posyp czarnym sezamem i udekoruj mikrolistkami lub kiełkami.